Zoom ID

760 4110 882

email

therapie@deyogakliniek.nl

De Yoga Kliniek

Sessies op afspraak van maandag t/m vrijdag

By it’s very nature, the aim of Yoga is to relieve suffering and support realization of one’s essential nature. Yogatherapy empowers the individual to realize their inherent wholeness and promotes freedom from suffering through the application of Yogic principles and practices.

from: Yogatherapy, Foundations, tools and practice

Mijn naam is Angela Sarneel en ik ben gecertificeerd Yogatherapeut.

Yogatherapie is de individuele toepassing van Yoga ~beweging, ademhaling en ontspanningstechnieken~, ter ondersteuning van de hele mens. Deze vorm van lichaamsgerichte therapie is relatief nieuw op het gebied van aanvullende ondersteunende zorg.

Als je wilt weten hoe Yogatherapie jou kan helpen, nodig ik je uit om gebruik te maken van het kennismakingsaanbod.

Op basis van je hulpvraag en een uitgebreide intake stel ik een proefsessie samen, waarin je kennis kunt maken met deze vorm van Yoga.

Yoga komt van het Sanskriet woord yuj, wat verbinden, samenvoegen en verenigen betekent. Volgens de grondbeginselen van de Yogatherapie (T. Krishnamacharya -T.K.V. Desikachar) Is ook de betekenis relatie van toepassing. De belangrijkste kenmerken van Yogatherapie zijn de uitgebreide intake, de therapeutische relatie en de individuele toepassing van Yoga. Door de uitgebreide intake, de fysieke intake, en daaropvolgend het plan en therapeutische proces, leren de cliënt en de therapeut elkaar steeds beter kennen en kan de therapeut de technieken en oefeningen aanpassen aan de individuele behoefte van de cliënt. Gaandeweg ontstaat er een Yoga-Relatie, met als doel de cliënt de regie van het leven teruggeven over bewegen, vitaliteit en welzijn.

Wat maakt jou uniek, en als geen ander? Het Panchamaya Kosha model.

Een uitbeelding van het Panchamaya Kosha model
  • Je lichaam. Het deel dat je ziet, voelt en ervaart door aanraking en beweging. Met alle botten, spieren, gewrichten bindweefsel en huid.
  • Je energetische lichaam, bestaande uit de processen in je lichaam die je niet ziet, zoals je ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop, hormoonbalans, stressrespons, enzovoort.
  • Je bewustzijn, de ratio, je overtuigingen, wat je hebt geleerd, je familie van herkomst, je huidige gezinsleven, sociale en werkleven.
  • Je onderbewustzijn, dat je misschien herkent als je intuïtie, maar ook datgene is dat ontstaan is toen je nog geen woorden of bewuste herinnering had, en dat veel effect kan hebben op je leven, zonder dat je je hiervan bewust bent. Denk hier bijvoorbeeld aan hoe de zwangerschap van je moeder is verlopen en hoe je gehecht bent aan je verzorgers in je vroegste kinderjaren.
  • En tenslotte, als het ware een optelsom: Je kern, je authentieke zelf.

Je bent wie je bent, en je bent geworden wie je geworden bent door genetica, opvoeding, gebeurtenissen, cultuur en omgeving. Een oneindig en uniek samenspel van interne en externe factoren.

Deze zogenaamde onderdelen of ‘lagen’ worden benoemd in de Yoga teksten als het Panchamaya Kosha model. Het model dat (mede) gebruikt wordt als hulpmiddel voor de therapeut om de juiste behandeling in te zetten voor de cliënt in de Yogatherapie sessies.

De optelsom van dit alles is het ‘werkmateriaal’ van de therapie.

Het begint met de hulpvraag. Een situatie of probleem waar je in je eentje niet meer uitkomt. Een ziekte, een verlies, pijn, lichamelijke klachten, mentale klachten.

De gereedschappen die gebruikt worden zijn: Yoga, beweging, adem en ontspanning/ontlading.

De 8 onderdelen van Yoga zijn de zgn. gereedschappen, of het systeem waarmee in de therapie gewerkt wordt. Yoga omvat zoveel meer dan de lichaamshoudingen, dat is slechts één onderdeel van een heel systeem.

Werken met het hele lichaam, en alle aspecten van jou en je leven.

Je bent één geheel, niet een laagje, onderdeel, gedachte, overtuiging, ziekte of symptoom. Alle interne en externe invloeden tellen mee. Het leven is een proces, altijd veranderend en nooit statisch. Je emoties en humeur bijvoorbeeld, ontstaan in je lichaam, niet in je brein. Wist je dat je humeur grotendeels aangestuurd wordt vanuit je spijsverteringsstelsel? Denk bijvoorbeeld aan misselijk zijn van angst, buikpijn hebben van de zenuwen. Het goede nieuws is dat je lichaam op elk moment van je leven bezig is met het creëren van balans in alle processen, dit wordt homeostase genoemd. Yoga beoefening helpt je hierbij.

Een therapie sessie

Een Yogatherapie sessie is een individueel toegepaste, verzorgende, opbouwende en herstellende ervaring. Daarnaast ga je ook met jezelf aan de slag. Luisteren naar je lichaam. Ingesleten denk-, en beweegpatronen herkennen en aanpassen. Spanningen ontladen en stress reguleren. Weer vertrouwen krijgen in jezelf en wat je allemaal wél kunt. Bewegen en in balans blijven op een manier die past bij jouw unieke lichaam. Je krijgt oefeningen en technieken aangeleerd die je kunt gebruiken in je dagelijkse leven. Die passen bij jouw levensstijl. Kleine veranderingen die grote effecten hebben op je leven en welzijn. Het lichaam en de geest blijven altijd flexibel, hoe oud of jong je ook bent. Met aandacht, tijd en oefening is veel mogelijk. De Yogatherapeut beweegt met je mee, in elke fase van jouw proces.

A journey of a thousand miles begins with a single step.

Dao De Jing, toegeschreven aan Laozi

Kennismaken of een proefsessie? Daar neem ik graag de tijd voor en verplicht je tot niets.