Zoom ID

760 4110 882

email

therapie@deyogakliniek.nl

De Yoga Kliniek

Sessies op afspraak van maandag t/m vrijdag

Wat zijn de verschillen? En wat gebeurt er tijdens een sessie?

Lees op deze pagina wat de verschillen zijn tussen Yogales en Yogatherapie, welke hulpmiddelen oftewel gereedschappen er gebruikt worden in de therapeutische toepassing van Yoga en hoe een therapie sessie uitgevoerd wordt.

YogalesYogatherapie
In een groep met meerdere deelnemers1 op 1 sessies
Geen uitgebreide kennis over de deelnemersUitgebreide intakes voordat de behandeling van start gaat
Generieke, algemene toepassing van YogaTherapeutische relatie tussen cliënt en therapeut
Individuele therapeutische toepassing van Yoga en beweging op basis van specifieke hulpvragen
Therapeutische toepassing van Yoga met als doel om fysieke en mentale klachten te verlichten en verhelpen
1,5 uur per sessie

Het systeem van Yoga (de gereedschapskist met hulpmiddelen)

Yoga hulpmiddelYogatherapeutische toepassing
Yama Herkennen van en reflecteren op je levensstijl patronen
NiyamaHerkennen van en reflecteren op je overtuigingen en persoonlijke waarheden
Asana YogahoudingenHerkennen van en reflecteren op je lichamelijke patronen. Bewegen en oefenen van het fysieke lichaam (ook in combinatie met ademhaling)
PranayamaBewust worden van adempatronen. Beoefenen van ademhalingstechnieken, werken aan het energetische lichaam (ook in combinatie met beweging)
PratyaharaDe aandacht naar binnen keren. Indrukken en afleidingen uit de buitenwereld met rust laten. Oefenen in waarnemen van de sensaties in het lichaam en de geest
DharanaFocus of concentratie, oefenen met het richten van de aandacht. Weg van het denkende brein. Van het denken overgaan naar waarnemen.
DhyanaMeditatie, in Yogatherapie wordt dit alleen begeleid toegepast.
SamadhiVerbinding maken met het Zelf. Obstakels of blokkades worden herkend, geaccepteerd. Integratie met wat is.

Zoals je hierboven ziet, is Asana, de Yogahoudingen, slechts één onderdeel. Bovendien is bovenstaande tabel te eenvoudig opgesteld. Dat gezegd hebbende, zou je een hele bibliotheek kunnen vullen met boeken over Yoga, Yogatherapie en alles dat met lichaamsgerichte therapie te maken heeft. Hoe het hierboven is opgesteld heeft dan ook enkel tot doel om je een idee te geven dat er zoveel meer is dan het uitvoeren van yogahoudingen. Kennis wordt waar gewenst en nodig vrijelijk gedeeld, maar het zou ook ondoenlijk zijn om alles precies te onderbouwen en uit te leggen. Dan zouden de sessies ontaarden in langdurige lessen in theorie. En dat is zeker niet de bedoeling. Er wordt wel een deel Top-Down gewerkt (vanuit de ratio/het hoofd), je krijgt zeker informatie over en het waarom en hoe, maar het grootste gedeelte van het werk is Bottom-Up. Met en vanuit het lichaam. Minder denken meer voelen.

Een Yogatherapie sessie

‘Maar wat dóe je nu eigenlijk in een sessie?’ ‘Wat is er nu zó anders aan dan een yogales?’ ‘Hoe weet je dan wat je moet doen met een cliënt/aandoening/situatie?’ Zoals je inmiddels misschien zult begrijpen is deze vraag dus onmogelijk eenduidig te beantwoorden. Ik heb de vraag aan het begin van mijn Yogatherapie opleiding ook echt gesteld, aan elke docent! Hieronder geef ik een generieke uitleg.

Vanuit het therapieplan, dit is het overkoepelende raamwerk waarbinnen op basis van de hulpvraag gewerkt wordt, worden er een aantal sessies gepland. Een sessie bestaat gewoonlijk uit een gesprek, een serie yogahoudingen, een ontspannende, oftewel restoratieve houding en een eindontspanning in de vorm van een geleide meditatie ook wel Yoga Nidra genoemd. Afgezien van de eindontspanning, niet persé in de genoemde volgorde. Met gesprek wordt hier bedoeld dat je je verhaal kwijt kan, dat we praten over hoe de behandeling verloopt en zo nodig bijgestuurd wordt. Maar ook emoties kunnen worden besproken, of het herkennen van patronen. Of de stroom van gedachtes waar je in vastzit herformuleren zodat ze helpend worden in plaats van een stemmetje in je hoofd vol van zelfkritiek. Je intentie formuleren voor de dag, de week of jouw eigen specifieke doel. Kortom, geen praattherapie, maar wel ruimte voor woorden. Praten is een belangrijk onderdeel van het reguleren van de stressrespons (de polyvagaal-theorie van Dr. S. Porges) Het grootste deel van de tijd werken we met het lichaam, de bewegingspatronen, de sensaties in het lichaam, de positie van het lichaam in de ruimte (hoe sta je, hoe beweeg je, waar zitten spanningen, ruimte creëren). De ademhaling, en een combinatie daarvan. En de eindontspanning is (voor de meeste cliënten, vertellen ze mij) het cadeautje van de dag. Een rustmoment waarin al het ‘werk’ wat we doen, lichamelijk en geestelijk, mag integreren in alle laagjes van wie jij bent. (lees hier meer over de ‘laagjes’, de Kosha’s) Door Tom Meyers wordt de term Spatial Medicine gebruikt, “Change the Body to Change the Mind”

Omdat elke dag anders is, en de technieken die we in kunnen zetten eindeloos, maakt dit het vakgebied zo oneindig interessant en dynamisch want geen enkele sessie is hetzelfde. Al zou je elke sessie exact dezelfde houdingen, ademhaling, restoratieve houding en eindontspanning doen, dan nóg zal de sessie compleet anders aanvoelen en een andere uitwerking hebben. Het is simpelweg een ander moment in de tijd, een ander gesprek, andere gebeurtenissen, andere energie. Altijd bewegend en nooit statisch, net als het hele leven.

Zelfs als je Yoga niet leuk, of zelfs ‘stom’ vind, en dat vind ik echt niet raar of vervelend, maken we er samen jouw eigen welzijnsprogramma van. Met of zonder ‘poespas’, met of zonder ‘klassieke Yoga’ (of jouw beeld daarvan). De Yogatherapeut kan putten uit een eindeloos grote kist met gereedschappen, technieken, aanpassingen en de grondige kennis om veilig, toegepast en aangepast met jou als uniek persoon te werken. Jij neemt uit de sessies en het aangeboden ‘huiswerk’, alleen dat mee wat je denkt te kunnen gebruiken. Een open instelling en de wens om aan de slag te gaan met je hulpvraag is het enige dat vereist is. Kennismaken of een proefsessie? Klik hier. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.